Allroad Tour talviretki Leville 5.-11.3.2001
Joskus Allroad Tour 2000 Guhturin jälkeen alkoi kehittyä idea talviajosta. Koska meillä ei ollut siitä aikaisempaa kokemusta, päätimme selvittää, miten pyörät ja varusteet toimivat matka-ajossa Kittilän Leville ja takaisin. Reitti ja aikataulu oli seuraava: Maanantai 5.3. Helsinki-Jyväskylä, tiistai 6.3. Jyväskylä-Kajaani, keskiviikko 7.3. Kajaani-Suomussalmi-Rovaniemi, torstai 8.3. Rovaniemi-Levi, perjantai 9.3. Levin ympäristössä, lauantaina 10.3. seurasimme Kelkkakunkku-kisaa, lauantai-ilta Levi-Rovaniemi ja sunnuntai 11.3. Rovaniemi-Helsinki. Koko retken pituus oli noin 2600 kilometriä.

Säät vaihtelivat alkumatkan -15...-10 C pakkasesta loppumatkan suojakeliin. Etelässä päätiet olivat huonossa kunnossa, toisin sanoen suolattuja ja sulia. Pohjoisempana meno oli paljon mukavampaa jäisellä pohjalla. Matkanopeutena pidettiin 80...85 km/h eli ajelimme täysin rajoitusten mukaan. Satasen alueilla pidimme neulan alle 90 km/h:ssa nastojen säästämiseksi. Joitakin pätkiä ajoimme pienemmillä kolmi- ja nelinumeroisilla teillä. Nämä olivat lumisia tai jäisiä ja polanteisia ja usein tiekarhulla lanattuja. Tällaisella alustalla pyörä ei mene suoraan, vaan vaeltelee urissa, mikä tuntui aluksi aika häijyltä. Renkaat saivat urista kuitenkin kohtalaisesti sivuttaispitoa ja oli parempi antaa pyörän mennä rennosti menojaan kuin puristaa hartiat lukossa kahvoista. Ei se siitä mihinkään näköjään kaatunut.

Käyttämämme ns. jakeluautonastat ovat liukkaat kuivalla asfaltilla. Kantata ei juuri voi, koska eturengas alkaa heti luikertelemaan alta. Myös jarrutukset on syytä tehdä rauhallisesti ja ajoissa. Jäisellä alustalla pitoa on juuri sen verran, että ajaminen onnistuu kunhan rengaspaineet laskee riittävän alas. Kaikenkaikkiaan retki sujui mainiosti ilman vahinkoja tai kaatumisia. Pyörät lähtivät lähes normaalisti käyntiin ulkona vietetyn yön jälkeen (s.o. pyörä oli ulkona) ja toimivat ajossa talvikeleillä ongelmitta. Talviajo on ROK!

Peltolan Apen reissukuvat

Kuskien jorinaa pyöristä ja varusteista

Allroad Tour kotisivulle